Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Kategóriák

Weblapok

Alsórajk a Gyaloglón - http://telepulesek.gyaloglo.hu/telepules/Alsorajk/
Alsórajk település fő adatai, térkép, műholdas térkép látható.
Alsórajk a TérképCentrumban - http://www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=map&mid=20&tid=18829
A település első említése 1247-ben Rayk. Magyar helységnév, amelynek az alapja a szláv Rajak, Rájak személynév. E név viselője lehetett az első idetelepült birtokos. Az Alsó- előtag különbözteti meg Felsőrajktól. A településen 467 lakos él.A községben született Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, akinek szülőházát emléktábla jelöli. A volt Koller István uradalmi kastély ad helyet a Polgármesteri Hivatalnak. A kastélyban kialakítás alatt áll a Kisfaludi-emlékmúzeum, parkjában látható Petőfi Sándor szobra, melyet a híres szobrászművész készített.
Alsórajk a Wikipédiából - http://hu.wikipedia.org/wiki/Als%C3%B3rajk
Alsórajk: község Zala megyében, a Pacsai kistérségben. A Wikipédiában, a szabad enciklopédiában a történetéről, fekvéséről, nevezetseégeiről, a falu híres szülőtjéről Kisfaludi Strobl Zsigmondról olvashatunk rövid összefoglalót.
Alsórajk elcsatolása a felsőrajki körjegyzőséghez a Zalai Közlönyben - http://zalaikozlony.dfmk.hu/nagykep.php?nkepid=2600
A Zalai Közlöny 1925. julius 17-i számában a rövid hírek közt olvasható, hogyan változott a település közigazgatási állapota: ekkor került át a gelsei köörjegyzőségtől (a gelseiek tiltakozása ellenére) a felsőrajki körjegyzőséghez. Említődik a hírben a gelsei körjegyzzőséghez tatozó Gelse, Gelsesziget és Kilimán, valamint a felsőrajki körjegyzőséghez tartozó Felsőrajk és Pötréte. Az oldalt a Deák Ferenc Megyei Könyvtár honlapjáról hivatkoztuk, itt a Zalai Közlöny 1900-1904. és 1920-32 évolyamai olvashatók. A lapra rákattintva jól olvashatóvá növelhető az oldal mérete, melyen az oldalcsúszkákkal mozogni lehet. Ezek és még további évfolyamok megtalálhatók a www.nagykar.hu digitális gyűjteményében is.
Alsórajk - Magyar Nagylexikon - http://alsorajk.nagykar.hu/keptar/2717/29026.html
Rövid szócikk olvasható a Magyar Nagylexikonban a településről. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menüponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menüjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Alsórajk - térkép - http://www.iranymagyarorszag.hu/terkep/alsorajk
Digitális információs (turista) térkép az IranyMagyarorszag.hu kísérleti projektje által.
Alsórajk - Új magyar lexikon - http://alsorajk.nagykar.hu/keptar/2717/30318.html
Rövid, de adatokban gazdag szócikk olvasható az Új magyar lexikonban a településről. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menüponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menüjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Alsórajk - Zala megye atlasz - http://alsorajk.nagykar.hu/keptar/2717/31660.html
A small summary and map about the village Alsórajk from the book "Zala county Atlas" published in year 1997. Under the small picture of the part from the book you can read the recognised text (the english version comes under the hungarian and the german version), under it some data about the book it was taken from. To see a larger picture, simply click on "letöltés" (meaning: download).
Az 1997. november 16-i népszavazás települési összesítése - http://www.valasztas.hu/nep97/nep97/e20005.htm
Az 1997. november 16-i népszavazás települési összesítése ZALA megye, Alsórajk településen.
Családfa kutatóknak érdekesség - http://web.archive.org/web/20041119095318/http://www.radixindex.com/helyindex/alsorajk.shtml
A RadixIndex adatbázisokban Alsórajkon elõforduló vezetéknevek és az elõfordulások száma látható.
Földhivatali adatok Alsórajkról - http://foldhivatalok.geod.hu/telepules.php?page=18829
Alsórajk község adatai, várható időjárása, térképe, illetékes földhivatalok. Erről az oldalról továbbléphetünk a térképcentrumba , illetve a Wikipédiába is. Ezenkívül megtekinthetjük a település, illetve a település régiójának részletes időjárásjelentését és országos előrejelzést is kaphatunk.
Helytörténet - Nevezetségek -Képek - http://kanizsaterseg.celodin.hu/alsorajk.htm
Alsórajk község Zala megye keleti felén, az észak-déli vonal közepén terül el. Nagykanizsától északra, 24 km-re helyezkedik el a Pacsa felé vezető országút mentén. A határ nyugati része a Principális-csatorna, a keleti fele dombos. A községen átvezető út észak-déli irányú. A megye vérkeringésébe az autóbusz-közlekedés, valamint a kilimáni vasútállomás - 2 km a településtől - vonja be. Jelenleg a lakossága 467 fő. Már nem működik oktatási intézmény a faluban, a tanítás Felsőrajkon folyik, olvasható 2007-es adatok alapján. Alsórajk község helytörétenti összefoglalója és a község nevezetes épületeiről készített képek találhatók az oldalon.
Ki kicsoda Zala megyében? - http://alsorajk.nagykar.hu/keptar/2717/31942.html
Alsórajk- Ki kicsoda Zala megyében 2005 177old.
Ki kicsoda Zala megyében 1996 - Alsórajk - http://alsorajk.nagykar.hu/keptar/2717/31648.html
A Ki kicsoda Zala megyében? című kötet célja változatlan, folyamatosan követni a megye történéseit, mindenkori aktuális kötetében felmutatva Zala, jelen helyzetünkben Alsórajk adott évre jellemző helyzetét. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menüponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menüjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Önkormányzatok információs adatbázisában Alsórajk - http://onkormanyzat.net/2006/onkormanyzatok/alsorajk-kozseg
Önkormányzatok információs adatbázisában Alsórajk, elérhetősége, polgármestre, jegyzője és képviselő testület névsora a 2006-os adatok alapján.
Révai nagy lexikona - Alsórajk - http://alsorajk.nagykar.hu/keptar/2717/31257.html
Alsórajk, kisk. Zala vm. pacsai j.-ban, (1900) 662 magyar lak., vasúti állomással ; u. p. és u. t. Gelse.
Zala Megye Kézikönyve - http://alsorajk.nagykar.hu/keptar/2717/29102.html
Alsórajk település rövid történetét magyarl és angolul 488 és 1040 p. olvasható.
Zala megye története a középkorban - http://alsorajk.nagykar.hu/keptar/2717/29659.html
Holub József szerző által írt Zala megy története a középkorban 3. kötetében található a településről.

Insert failed. Could not insert session data.